http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=528706&idseccio_PK=1011Els clubs fan servir trampes legals per no pagar als jugadors
• Els futbolistes ara busquen destí en funció de la seguretat de cobrar
Els jugadors del Llevant només van fer una volta al camp en el seu primer dia de vaga, el 16 de maig. Foto: MIGUEL LORENZO
MÉS INFORMACIÓ
La crisi del totxo afecta el futbol
MARTA PARREÑO GALA
BARCELONA
La bombolla del món del futbol està explotant. Com en tots els sectors de l'economia, la crisi està afectant l'esport rei i els principals perjudicats són els jugadors, que veuen com els clubs, emparant-se en diverses trampes legals, els paguen tard, malament o mai allò que tenen firmat per contracte. Això ha fet que la majoria de futbolistes elegeixi destí en funció de la situació econòmica del club. Allò de sentir els colors ha passat a millor vida. A la Segona Divisió, l'elecció és més que difícil. Molts jugadors es veuen immersos en llargs processos judicials per cobrar el que és seu.
"Si es fes un control estricte, es veuria que la majoria dels clubs estan en fallida tècnica", diu Xavier Martínez. Aquest advocat especialista en temes esportius porta diversos casos de futbolistes impagats. Critica que no hi hagi un ens extern que controli la fiscalitat dels clubs i que la Lliga de Futbol Professional (LFP), pretès garant de la gestió financera dels 20 equips de Primera i els 22 de Segona, estigui formada pels clubs mateixos.
POLÈMICA LLEI CONCURSAL
Si un jugador no cobra a final de temporada el que té firmat en el seu contracte pot denunciar el club davant l'AFE (Associació de Futbolistes Espanyols) i, si no li paga, l'equip descendeix automàticament de categoria. Però des del 2003, la llei concursal ha permès a diversos clubs no pagar els seus deutes a final de temporada i evitar el descens administratiu instant el concurs de creditors.
És el que va fer l'Alabès l'any passat a l'acumular un passiu de 24 milions d'euros. Va instar el concurs abans del 30 de juny i va deixar sense cobrar la majoria dels seus jugadors. Un d'ells és Quique de Lucas, que va jugar gratis una temporada i mitja a l'equip de Vitòria. "Suposadament aquesta llei beneficia el treballador de carrer, perquè les quantitats que cobren es cobreixen gairebé sempre. Però nosaltres estem molt per sobre d'aquests nivells. Amb aquesta llei el major perjudicat és el futbolista", diu l'exjugador de l'Espanyol.
El seu excompany Santi Carpintero, actual jugador del Màlaga, va estar un any gratis a l'equip que llavors presidia Dmitri Piterman i encara està esperant que li paguin: "Jo he tingut problemes per cobrar en tots els equips pels quals he passat, exepte en un.
I ara mateix el que més m'interessa quan m'he de moure no són ni les quantitats ni la categoria, sinó que l'equip sigui solvent", confessa.
Gairebé tots els clubs que s'acullen a aquesta llei poden sol.licitar "rebaixes" dels seus deutes de fins al 50% i pagar-les en cinc anys. El Las Palmas, primer equip a sol.licitar el concurs, va acabar pagant la meitat dels 66 milions d'euros que devia, un 15% dels quals eren crèdits de personal esportiu. El gruix del deute corresponia a Hisenda, a la Seguretat Social i al Cabildo.
Xavier Martínez assegura que aquesta norma, aplicable a qualsevol empresa espanyola, empara la mala gestió d'alguns clubs. Carpintero critica que, amb aquest sistema, el futbolista està totalment desemparat: "Nosaltres som els que creem l'espectacle i els que ens deixem la pell al camp, però amb aquesta llei ens quedem sense cobrar i no passa res". Mario Rosas, un jugador del planter del Barça i que ara milita al Castelló, reconeix que, malgrat no haver tingut mai problemes per cobrar, els jugadors estan desprotegits.
PAGARÉS NEGOCIABLES A
més de la llei concursal, alguns equips de Primera i Segona realitzen pràctiques fraudulentes per pagar tard o no pagar. El Llevant, els jugadors del qual han hagut d'hipotecar vivendes i vendre cotxes per impagament, fa anys que utilitza pagarés a un any malgrat tenir liquiditat. Això li permet retenir els diners de la plantilla mentre que els jugadors han de negociar amb el banc per cobrar. "Tinc diversos amics al Llevant que segueixen sense cobrar el que se'ls deu", afirma Mario Rosas. "Això passa a moltíssims jugadors", afirma Ángel Cuéllar, exjugador del Betis i del Barça. "La crisi està afectant el món del futbol. S'ha acabat l'època de bonança", diu.